Terug naar: Verantwoord Stoken
Een teveel aan vocht is een vijand van het vuur en uw kachel. Daarom is het belangrijk om droog (en proper) hout te stoken in de houtkachel. Vocht in het hout verlaagt namelijk het rendement en zorgt ervoor dat het vuur minder warmte afgeeft. Terwijl een hoge temperatuur in de kachel essentieel is voor verantwoord stoken en een belangrijke voorwaarde om de houtgassen te verbranden. Bovendien kan het gebruik van nat hout ervoor zorgen dat (het binnenwerk van) uw kachel beschadigd raakt.
Het ideale vochtpercentage om te stoken
In principe wordt hout, wanneer het in een houtopslag in de buitenlucht droogt, nooit droger dan 12% vocht (die laatste procenten zijn chemisch gebonden aan de houtmoleculen). Voor het stoken in een houtkachel wordt een vochtpercentage van ongeveer 15% aangeraden. Dit kan eenvoudig gemeten worden met een houtvochtmeter. Zo’n toestel hoort bij de basisuitrusting van een bewuste stoker en is verkrijgbaar vanaf ongeveer 15 euro. Een kleine investering die zorgt voor veel (stook)plezier.
Groot verschil tussen droog en vochtig hout
Bij een vochtpercentage tussen de 12 en 15% spreken we van droog hout. Er is een opvallend groot verschil tussen stoken met droog en vochtig hout. U merkt het zodra u het uitprobeert. Vochtig hout is moeilijk aan te krijgen en veroorzaakt onnodige rookontwikkeling. Bij schoorsteenbranden is nat hout bijna altijd deels de oorzaak.
Wees bewust van je stookgedrag
Loop tijdens het stoken van de kachel eens naar buiten en kijk wat er rond de schoorsteen gebeurt. Witte rook, liefst zo weinig mogelijk, is een goed teken (dit wijst op restvocht in het hout). Grijze of zwarte rookpluimen zijn een slecht teken en wijzen erop dat er niet goed gestookt wordt. Dit betekent namelijk dat niet alle houtgassen worden verbrand en dat de temperatuur in de kachel omhoog moet.