Terug naar: Verantwoord Stoken
In de meeste moderne houtkachels komt zuurstof via twee routes de verbrandingskamer binnen. De belangrijkste route loopt via de bovenkant (soms via de achterkant) en wordt in vaktaal de secundaire beluchting genoemd. Deze beluchting wordt gebruikt tijdens zowel de aanmaakstand als de stookstand. De tweede route loopt via de onderzijde en wordt de primaire beluchting genoemd. Deze extra zuurstoftoevoer wordt enkel gebruikt bij het opstarten van de kachel.
Opgelet: Veel moderne kachels hebben een bedieningssysteem waarbij zowel de primaire als de secundaire luchttoevoer via één luchtschuif wordt geregeld. Daarom is het belangrijk om te weten wat er gebeurt wanneer u die luchtschuif bedient.
Twee standen bij het stoken
- De aanmaakstand
In de aanmaakstand krijgt de kachel veel zuurstof, daarom staat de beluchting volledig open. Meestal komt de zuurstof via beide routes binnen: de primaire route (onderaan) én de secundaire route (bovenaan). Wat ook kan helpen, is de eerste paar minuten de deur van de kachel op een kier te laten staan om extra zuurstof toe te laten.
Het is belangrijk om na ongeveer 20 minuten over te schakelen naar de stookstand. Dit moment herkent u wanneer de brandende houtblokken witter worden door de gevormde gassen – een teken dat de blokken goed branden. Door naar de stookstand over te schakelen, verhoogt u de efficiëntie van de kachel aanzienlijk. Belangrijk om te weten: in de stookstand verbruikt een moderne kachel veel minder hout.
- De Stookstand
In de stookstand sluit u de primaire luchttoevoer (onderaan) volledig af. De secundaire luchttoevoer (bovenaan) blijft open en kan eventueel lichtjes worden verminderd. Zorg ervoor dat het vuur helder blijft branden. Merkt u dat de kachelruit vuil wordt of ziet u buiten gekleurde rook? Dan is de temperatuur in de kachel niet hoog genoeg en kan een gebrek aan zuurstof de oorzaak zijn.
Niet smoren
In de stookstand regelt u het vuur met de hoeveelheid brandstof, niet met de zuurstoftoevoer. De secundaire beluchting (van boven of achter) mag slechts beperkt worden geknepen. Geeft u te weinig lucht, dan daalt de verbrandingstemperatuur en wordt de kachelruit vuil.
Wilt u de kachel uit laten branden? Goed nieuws: u hoeft niets te doen. Laat de kachel gewoon uitbranden in de stookstand. Uiteraard kunt u de beluchting ook volledig openzetten om het proces wat te versnellen.