De moderne stoker

Als moderne houtstoker weet u wat vuur is. U bent u bewust van het proces van houtvergassing. Vanaf circa 150 graden Celsius vergast het hout, om vervolgens als houtgas bij zo’n 700 graden te reageren met zuurstof en nagenoeg volledig te verbranden.

Tussen die 150 en 700 graden Celsius zit alle onnodige overlast. Daarom is het van belang om uw kachel snel op temperatuur te stoken en dit vervolgens vast te houden hem flink door te stoken. Zo verbranden de houtgassen, in plaats dat ze onverbrand de kachel te verlaten. Een ander belangrijk punt hierbij is dat de kachel afgestemd is op de grootte van de ruimte, een overcapaciteit is namelijk niet handig. Vanzelfsprekend weet u hoe uw specifieke kachel bediend hoort te worden. Een houtvochtmeter behoort tot u standaarduitrusting. Hierdoor weet u zeker dat u geen nat hout stookt. En tot slot houdt u rekening met de huidige weersomstandigheden, check altijd het stookalert voordat u de kachel aansteekt!

Een moderne stoker weet dus wat hij doet, heeft weinig last van vervuilde kachelruiten en ziet buiten geen zichtbare gekleurde rook boven zijn schoorsteen. Dat zijn heldere signalen dat u goed bezig bent! Met recht: u stookt verantwoord en kan onbezorgd genieten van uw houtvuur.